Skocz do zawartości

Forum Polski Kurnik używa cookie. Przeczytaj Polityka prywatności aby dowiedzieć się więcej. Aby usunąć tą wiadomość, proszę kliknąć w przycisk po prawej: Akceptuje użycie cookie
  • Zaloguj korzystając z Facebooka Zaloguj korzystając z Twittera Log In with Google      Logowanie »   
  • Rejestracja
facebook

Zdjęcie

Niezbędne składniki pokarmowe.


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
2 odpowiedzi w tym temacie

#1 OFFLINE   Wanted

Wanted

    Zaawansowany

  • Użytkownik
  • 4839 postów
  • LokalizacjaWłaśnie tam

Napisano 25 czerwiec 2006 - 16:15

WODA

Stanowi ona największą wagowo część ciała,około 45-80 %. Najwięcej jej zawierają organizmy młode. Jest stale wydalana przez organizm z moczem, kałem, oraz w postaci pary wodnej przez drogi oddechowe, jest też składnikiem jaj.
Stanowi ona istotny materiał struktury komórek i tkanek.
Pełni takie czynności jak: przenosi rozpuszczone w niej substancje odżywcze, ułatwia trawienie, wydalanie szkodliwych produktów przemiany materii,reguluje temperaturę ciała.
Jej niedobór powoduje znaczne zahamowanie procesów życiowych oraz ich skutki-choroby.
Do wody podaje się różne środki i preparaty odżywcze, witaminowe lub lecznicze.

BIAŁKO

W skład białek, z których są zbudowane komórki ptaków wchodzi 20 aminokwasów. Aż 9 z nich jest niezbędne i muszą być one ptakom dostarczane. Są to: lizyna,metionina,fenyloalanina,walina,treonina,histydyna,truptofan,leucyna,izoleucyna.
Brak lub niedostatek którego kolwiek z nich hamuje lub uniemożliwia tworzenie białek ciała.
Powoduje to zahamowanie lub zwolnienie wzrostu i rozwój ptaka, może być przyczyną schorzeń a nawet śmierci.
Białka pełnowartościowe zapewniają prawidłową budowę ciała,wzrost i rozwój młodych,odnawia komórki ciała,wytważa jaja,plemniki.
Największym ich żródłem są mleko,twaróg,jaja,mączki.Srednią ich zawartość mają nasiona zbóż,oprócz strączkowych-które zawierają jego mniej.
Ważne jest w okresie znoszenia jaj.
Jeśli białko przekracza zapotrzebowanie organizmu, nadmiar jego zostaje zużyty do wytworzenia energii.

TŁUSZCZE

Stanowią one dla organizmu najbardziej skoncentrowane żródło energii, więcej niż białka i cukrowce. Niektóre związki tłuszczowe są niezbędne do budowy komórek, stanowią ich elementy strukturalne. Wystepuja w znacznych ilościach w mózgu,rdzeniu kręgowym,nerwach obwodowych. Jego nadmiar nie zużyty na potrzeby bierzące, zostaje magazynowany w organiżmie jako tłuszcz zapasowy.
Jego nadmiar powoduje ocięrzałość, utrudnia pracę serca i pozostałych narządów.Tłuszcz zapasowy może być wytważany równierz z białka i cukrowców. Najwięcej jego jest potrzebne w okresie wychowu młodych. Chroni organizm przed ochłodzeniem,utrzymuje właściwą temp.ciała. Przy jego zbyt dużym nadmiarze może spowodowac bezpłodność.

WĘGLOWODANY-cukrowce

Są zbudowane z węgla, wodoru i tlenu. Im więcej pasza zawiera włókna, tym jest trudniejsza do strawienia. Strawne cukrowce dostarczają organizmowi energii która jest wykożystywana szybciej niż energia pochodząca ze spalania tłuszczów. Są one głównym żródłem energii.
  • 0

#2 OFFLINE   syju

syju

    Zaawansowany

  • Użytkownik
  • 979 postów
  • LokalizacjaŚwiętokrzyskie

Napisano 26 czerwiec 2006 - 13:13

Dodam że aminokwasy niezbędne zwane egzogennymi muszą być dostarczone do organizmu z zewnątrz ponieważ organizm sam nie może ich syntetyzować w przeciwieństwie do endogennych które potrafi sam ,,wyprodukować”, ważną rzeczą jest tez stosunek ilościowy aminokwasów względem siebie (dlatego samodzielnie robiąc pokarm dla ptaków trzeba trochę pogłówkowac żeby był odpowiednio zbilansowany) jeszcze jedną ważną rzeczą jest to że i niedobór i nadmiar ( o czym często zapominamy) białek jest szkodliwy, poza tym białko nie tylko pełni funkcje budulcowe (strukturalne) ale też funkcjonalne (np. enzymy)
Włókno roślinne jest ciężko strawne z racji braku odpowiednich enzymów do jego rozkładu ale jest tez pomoce w trawieniu pokarmu (poprawia perystaltykę jelit) zresztą jeśli się nie mylę to ptaki chyba mają w swoim przewodzie pokarmowym bakterie celulolityczne które rozkładają błonnik ( przynajmniej jego część)
  • 0

#3 OFFLINE   przemas

przemas

    Zaawansowany

  • Użytkownik
  • 98 postów
  • Telefon:600899255
  • LokalizacjaSzadłowice
  • Specjalizacja hodowli:

Napisano 27 czerwiec 2006 - 09:35

"Jeśli białko przekracza zapotrzebowanie organizmu, nadmiar jego zostaje zużyty do wytworzenia energii" - tak rzeczywiście jest, ale czasami z nadmiaru białka, szczególnie pochodzenia zwierzęcego w połaczeniu ze skłonnościami genetycznymi i uboższym żywieniem w okresie wcześniejszym (np. u poprzedniego hodowcy) może zrodzić się całkiem pokaźny problem w postaci skazy moczanowej. Po rozkładzie aminokwasów, które są sk ładnikiem białka pozostaje amoniak NH3(normalnie jest on wydalany jako kwas moczowy przez nerki , a potem do kloaki i jako biały nalot na ptasich odchodach)natomiast przy jego dużej ilości może odkładać sie on w postaci złogów w narządach wewnętrznych głównie nerkach , ale także w stawach (głównie skokowych). Ptak wtedy przestaje chodzić, ale je i pije, więc wydaje się być tylko zmeczony, lecz choroba metaboliczna rozwija się szybko i w efekcie prowadzi do śmierci. Miałem kilka takich przypadków - pagło mi kilka ptaków w latach wcześniejszych, ale w tym roku udało mie się ją wcześnie zdiagnozować i "wyleczyłem" z niej koguta brahmy, którego nabyłem od hodowcy, gdzie był gorzej żywiony, a ja chciałem mu zbytnio poprawić warunki. W tej chwili ptak ma sie dobrze, je białko zwierzęce i nic mu nie jest, ba.... ma już spory przychówek. Spotkałem sie kiedyś w moich stronach ze stwierdzeniem "przebiałkowanie" lub "przebiałczenie" i zgodnie z cytatem na początku postu uważałem je za zabobony - ale wiedza ludowa wynikająca z obserwacji nawet bez znajomości biochemii jest wielka i chyle przed nią czoła.
Pozdrawiam wszystkich
Przemas
  • 0





Podobne tematy Zwiń

  Temat Forum Autor Podsumowanie Ostatni post

Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych