Skocz do zawartości

Forum Polski Kurnik używa cookie. Przeczytaj Polityka prywatności aby dowiedzieć się więcej. Aby usunąć tą wiadomość, proszę kliknąć w przycisk po prawej: Akceptuje użycie cookie
  • Zaloguj korzystając z Facebooka Zaloguj korzystając z Twittera Log In with Google      Logowanie »   
  • Rejestracja
facebook

Zdjęcie

KANIUK


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
Brak odpowiedzi do tego tematu

#1 OFFLINE   katta80

katta80

    Użytkownik

  • Użytkownik
  • 20 postów
  • Lokalizacjatarnow
  • Specjalizacja hodowli:

Napisano 03 styczeń 2011 - 22:57

KANIUK (ELANUS CAERULEUS)
Dlugosc ciala 31-36 cm
Rozpietosc skrzydel 71-86 cm
Ptak koloru popielato-niebiesko-szarego ,bialy spod ciala pokrywy skrzydel czarne.Jaskrawo czerwone oczy dodaja mu ciekawego wygladu.Nogi koloru zoltego.Osobniki mode posiadaja wyraznie luskowaty wzor oraz rdzawe zabarwienie na piersi.
Gatunek ten wystepuje w Afryce napoludnie od Sahary ,oraz obszary Azji Poludniowej.
Mala populacja tego gatunku znajduje sie w Hiszpani (najliczniejsza w Europie ),Portugali i Francji.
Widac z tego ze ptak ten lubi tereny cieple i gorace.
Rozroznia sie cztery podgatunki tego drapieznika w Europie zyje E.C.CAERULEUS. Pozostale podgatunki;
Elanus caeruleus vociferus
Elanus caeruleus kypoleucus
Elanus caeruleus wahgiensis
Srodowisko tego ptaka to przedewszystkim sawanna w Afryce ,step w AZJI natomiast w Europie wystepuje na terenach trawiastych oraz rolniczych.
Byc moze to przystosowanie sprawia ze gatunek ten zwieksza swoja liczebnosc w krajach Europejskich.
Byl nawet obserwowany w Polsce (prawdopodobnie 1 raz).
Gatunek ten preferuje na swoim terenie pojedyncze drzewa ktore sluza mu za czatownie,podczas polowania.
Z racji swoich malych rozmiarow glownym skladnikiem jego diety sa drobne gryzonie oraz owady ,gady.
Podczas polowania potrafia trzepoczac skrzydlami zawisnac w powietrzu podobnie jak pustulki.Gdy zobaczy swoja zdobycz udezra lotem nurkowym na ziemie aby dopasc ofiare.
Gatunek ten co roku buduje nowe gniazdo do ktorego samica znosi 3-4 jaja i sama je wysiaduje .
Okres inkubacji trwa 29-33 dni.Mlode opuszczaja gniazdo po okolo 35 dniach.
Mlode osobniki prowadza koczowniczy tryb zycia natomiast osobniki dorosle sa raczej osiadle.
wszystkim milosnikom ptakow zycze na poczatku roku 2011 wypatrzenia w Polsce tego gatunku , oraz wszelkiej pomyslnosci w zyciu osobistym oraz w hodowli ptakow.
  • 0




Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych