Skocz do zawartości

Forum Polski Kurnik używa cookie. Przeczytaj Polityka prywatności aby dowiedzieć się więcej. Aby usunąć tą wiadomość, proszę kliknąć w przycisk po prawej: Akceptuje użycie cookie
  • Zaloguj korzystając z Facebooka Zaloguj korzystając z Twittera Log In with Google      Logowanie »   
  • Rejestracja
facebook

Zdjęcie

KANIA BRAMINSKA


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
Brak odpowiedzi do tego tematu

#1 OFFLINE   katta80

katta80

    Użytkownik

  • Użytkownik
  • 20 postów
  • Lokalizacjatarnow
  • Specjalizacja hodowli:

Napisano 19 grudzień 2010 - 12:04

KANIA BRAMINSKA-HALIASTUR INDUS
Wielkosc 45-51 cm
Rozpietosc skrzyde l109-124 cm
Waga 320-670 g.
Kolor upierzenia jasno kasztanowaty z wyjatkiem glowy ,szyi i piersi sktore sa biale z brazowym kreskowaniem.
Szerokie skrzydla sa kasztanowate z czarnymi lotkami.Ogon krotki w locie wydaje sie lekko zaokraglony.Oczy są ciemnobrązowe. Nogi i szpony są bladożółte.
Samiec podobny do samicy
Kania braminska jest rozpowszechniona w Indiach ,Pakistanie ,Bangladeszu i poludniowo wschodniej Azji a takze w Nowej Poludniowej Walii w Australii.
Zamiszkuje rejony przybrzezne a takze wzdluz rzek, lasy namorzynowe mokradla a takze tereny miejskie.
Zywi się ssakami, ptakami, gady, płazy, ryby, stawonogi, skorupiaki, padlina, zjada tusz i podroby. Może zabić drób domowy.
Szybuje wysoko w powietrzu, obserwując swych ofiar. Może również dokonać przeszukania na ziemi. Kiedy zdobycz jest wykryty, chwyta ją w powietrzu, wykonując krótki pościg. Moze ona dokonac piractwa i odebrac pokarm innym ptakom.Moze zywic sie padlina przy braku ofiar na ktore poluje.
Samica sklada do gniazda 1-2 jaja .Jest ono umieszczone na drzewie.Jajka sa inkubowane 28-35 dni przez samice .
Mlode opuszczaja gniazdo 44-56 dni po wykluciu.
Gniazdo buduje w poblizu wody ktora dostarcza im pokarmu , umieszczone jest dosc wysoko na drzewach zazwyczaj od 2- 30 metrow nad ziemia,i na terenach podmoklych co chroni jaja i piskleta przed drapieznymi ssakami.
Gniazdo ma okolo 20 cm glebokosci i jest wykorzystywane przez kilka sezonow dodatek blota przy jego budowie sprawia ze jest ono mocne i trwale.
gatunek ten nie jest zagrozony , ale stosowanie srodkow na owady niszczenie miejsc legowych moze zagrozic temu gatunkowi.
Pomimo ze jest to dosc latwy ptak w hodowli to jednak w polskich ogrodach zoologicznych nie wystepuje a szkoda bo jest to piekny ptak.
  • 0





Podobne tematy Zwiń

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych