Skocz do zawartości

Forum Polski Kurnik używa cookie. Przeczytaj Polityka prywatności aby dowiedzieć się więcej. Aby usunąć tą wiadomość, proszę kliknąć w przycisk po prawej: Akceptuje użycie cookie
  • Zaloguj korzystając z Facebooka Zaloguj korzystając z Twittera Log In with Google      Logowanie »   
  • Rejestracja
facebook

Zdjęcie

Gęś białoczelna ( Anser albifrons )


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
2 odpowiedzi w tym temacie

#1 OFFLINE   KKuba

KKuba

    Zaawansowany

  • Użytkownik
  • 341 postów
  • LokalizacjaMałopolska

Napisano 24 marzec 2006 - 22:48

Jedna z najbardziej kolorowych gęsi dużych rozmiarów. Samiec jak i samica takiej samej barwy z charakterystyczna białą łata przy nasadzie dzioba. Szarobrązowe upierzenie z postrzępionymi nieregularnie, porzecznymi psami koloru czarnego. Grzbiet jaśniejszy z widocznymi jasnymi pasami. Dziób w zależności od podgatunku, cielisto różowy do pomarańczowo żółtego. W locie dobrze widoczne szare znaczenia na skrzydłach oraz szeroka, ciemna opaska na ogonie. Młode osobniki pozbawione są białego czoła i ciemnych plam na brzuchu, natomiast dziób mają z czarną końcówką. Pożywienie wyłącznie roślinne, delikatne liście i pędy, nasiona, korzenie różnych gatunków roślin dzikich i uprawnych, pszenice ozimą, a w szczególności trawę. Żeruje na stałym gruncie podczas spokojnego marszu. Często gniazduje w koloniach. Gniazdo to zagłębienie w trawie, mchu i porostach, wyłożone puchem na wyższych i suchszych miejscach tundry. Samica składa od 4 do 6 kremowo żółtych jaj. Wyprowadza jeden lęg w roku w czerwcu. Raz dobrana para gęsi pozostaje ze sobą do końca życia. Młode wykluwają się po ok. 25 dniach i kilka godzin po wylęgu już podążają za rodzicami. Usamodzielniają się po ok. 5-6 tygodniach, gdy są już zdolne do lotu. Odzywa się częściej niż inne gęsi, po czym można ja rozpoznać już z wielkiej odległości wysokim, jodłującym „kau-juu” lub „kju-kjok”. Jest ptakiem wędrownym, który formuje w czasie wędrówek ogromne stada. W Europie pojawia się na przelotach od września do listopada i od marca do maja. Regularnie wędruje przez nasze tereny natomiast nie regularnie zimuje, najczęściej spotykana na Mazurach. Zimuje na pastwiskach, przybrzeżnych bagnach i przy ujściach rzek. Istnieje kilka podgatunków np: A. a. Albifrons, A. a. Flavirostis, A. a. Frontalis, A. a. Gambelli, A. a. Elgasi, przy czym dwa pierwsze spotykane są w Europie. Wymiary: ok. 60 – 86 cm, rozpiętość skrzydeł ok. 107 – 118 cm, skrzydło złozone ok. 35 – 39 cm, ogon ok. 12 cm, waga ok. 1,4 – 33 kg.
  • 0
Nigdy nie jest tak źle, żeby nie mogło być gorzej

#2 OFFLINE   Wanted

Wanted

    Zaawansowany

  • Użytkownik
  • 4839 postów
  • LokalizacjaWłaśnie tam

Napisano 24 czerwiec 2006 - 08:13

Wymiary: ok. 60 – 86 cm, rozpiętość skrzydeł ok. 107 – 118 cm, skrzydło złozone ok. 35 – 39 cm, ogon ok. 12 cm, waga ok. 1,4 – 3,3 kg, w zależności od podgatunku. Ptaki te gnieżdrzą się w podbiegunowych okolicach tundry Ameryki i Azji. W naszym kraju można te gęsi spotkać sporadycznie tylko na przelotach w województwach wschodnich oraz nad Morzem.Gęsi dziko występujące w naszym środowisku są to zbiegowie,pochodzący z prywatnych hodowli. Jest to odporny gatunek i bez problemów może zimować w naszym kraju,oczywiście jeśli ma dostęp do pokarmu.
  • 0

#3 OFFLINE   jacek

jacek

    Zaawansowany

  • Użytkownik
  • 853 postów
  • Telefon:501-649-316
  • LokalizacjaCzerna
  • Specjalizacja hodowli:

Napisano 28 marzec 2007 - 20:37

Londyn

Załączone pliki


  • 0





Podobne tematy Zwiń

Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych