Skocz do zawartości

Forum Polski Kurnik używa cookie. Przeczytaj Polityka prywatności aby dowiedzieć się więcej. Aby usunąć tą wiadomość, proszę kliknąć w przycisk po prawej: Akceptuje użycie cookie
  • Zaloguj korzystając z Facebooka Zaloguj korzystając z Twittera Log In with Google      Logowanie »   
  • Rejestracja
facebook

Zdjęcie

Perlica czubata (Guttera pucherani)


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
Brak odpowiedzi do tego tematu

#1 OFFLINE   Tban

Tban

    Zaawansowany

  • Użytkownik
  • 335 postów
  • Telefon:536 275 890
  • LokalizacjaStrzelin
  • Specjalizacja hodowli:

Napisano 02 styczeń 2012 - 16:19

Dołączona grafika
Perlice czubate żyją na skrajach polan leśnych i gęstych zaroślach w wielu częściach Afryki na południe od Sahary. Są to bardzo towarzyskie ptaki i poza porą lęgową, kiedy chronią się w ustroniu, przebywają w stadach liczących od 10 do 30 ptaków.

Pożywienie perlic składa się głównie z nasion i owoców, które uzupełniają innym pokarmem roślinnym oraz chrząszczami, szarańczą, termitami, a nawet różnymi gatunkami mięczaków.

Brak jest u tych ptaków dymorfizmu płciowego. Osiągania 50 cm długości i wagę 1000-1200 gram.

Perlice czubate tworzą pary na całe życie. Kiedy młode niemal dorosną, pary wracają do stada. Po parzeniu oba ptaki wygrzebują wśród liści pod krzewami płytki dołek w ziemi. Zagłębienie wyścielają liśćmi i trawą, a samice znoszą od 3 do 4 żółtobrązowych lub różowych jaj. Jajka perlic mają bardzo mocną skorupkę. Samica wysiaduje jaja przez ok. 25-28 dni. Kiedy kurczęta wyklują się, oboje rodzice je karmią. Pisklęta już po 15-20 dniach mogą się unieść na wysokość 2 m, na gałąź na której nocują.
  • 1
Tban





Podobne tematy Zwiń

  Temat Forum Autor Podsumowanie Ostatni post

Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych