Dodatki mineralne są koniecznym uzupełnieniem paszy dla ptaków ,dostarczają przede wszystkim wapnia zużywanego na budowę skorupy jaja .
Jakie stosujecie dodatki mineralne do pasz w okresie składania jaj.

dodatki mineralne
Rozpoczęty przez matias, 08 sty 2007 23:01
7 odpowiedzi w tym temacie
Napisano 09 styczeń 2007 - 08:10
matias, warto było by chociaż raz samemu coś wypisać. Nie tylko podputywać się :tak
Jeśli chodzi zaś o zapytane dodatki, to powinny one się znajdować w zasięgu ptaków przez cały rok, nie tylko w okresie składania jaj.
Ptaki powinny mieć stały dostęp do grytów, mieszanek mineralnowitaminowych, kostek mineralnych,zmielonych skorupek jaj, oraz-no właśnie-większość tego nie czyni a ja tak. Zauważcie że jak wstawicie do woliery zmurszały pień drzewa, ptaki chętnie przy nim przesiadują skubiąc go. Nawet kaczki starają się do niego dobrać.
Pniaki takie wstawiam do wolier zmurszałe, ale nie takie które się rozpadają w ręcach.
Jeśli chodzi zaś o zapytane dodatki, to powinny one się znajdować w zasięgu ptaków przez cały rok, nie tylko w okresie składania jaj.
Ptaki powinny mieć stały dostęp do grytów, mieszanek mineralnowitaminowych, kostek mineralnych,zmielonych skorupek jaj, oraz-no właśnie-większość tego nie czyni a ja tak. Zauważcie że jak wstawicie do woliery zmurszały pień drzewa, ptaki chętnie przy nim przesiadują skubiąc go. Nawet kaczki starają się do niego dobrać.
Pniaki takie wstawiam do wolier zmurszałe, ale nie takie które się rozpadają w ręcach.
Napisano 09 styczeń 2007 - 10:26
matias, ptak powinien mieć przez cały rok dostęp do drobnego żwiru lub piasku. Gromadzi one w ten sposób w żołądku gastrolity ułatwiające rozcieranie pokarmu i jednocześnie przyswaja cenne pierwiastki oraz mikro i makro elementy.
Przed okresen niesności oraz w jego trakcie podaje pokruszone skorupki jaj kurzych, uprzednio je dokładnie susząc.
Przed okresen niesności oraz w jego trakcie podaje pokruszone skorupki jaj kurzych, uprzednio je dokładnie susząc.
www.silverducks.pl
Napisano 09 styczeń 2007 - 13:13
Ja w okresie przed przystąpieniem do lęgów podaje gotową mieszankę dla niosek towarowych dla kur, a bażantom mieszankę dla indyków ,ale jest to tylko dodatek i witaminy z zakwaszaczami. Jednak głównym składnikiem to są ziarna z dodatkiem gritu i więcej świerzych zielonek.
Napisano 09 styczeń 2007 - 15:17
dodatki do pasz mineralne
skorupy jaj -najlepiej jest zadawać w osobnych karmidłach do woli.
muszle ślimaków i małży zawierają 95-97 procent węglanu wapnia i po rozdrobnieniu stanowią dobrą paszę
kreda pastwewna jest równiez żródłem wapnia.
skorupy jaj -najlepiej jest zadawać w osobnych karmidłach do woli.
muszle ślimaków i małży zawierają 95-97 procent węglanu wapnia i po rozdrobnieniu stanowią dobrą paszę
kreda pastwewna jest równiez żródłem wapnia.
SIEMKA RAFCIO
Napisano 11 luty 2012 - 16:54
Moje papugi faliste (trzymane w wolierze zewnętrznej przez cały rok) mają zawieszoną kostkę mineralną oraz w drugim miejscu sepię. Niestety na żadnym nie widać śladów, by to próbowały jeść. Nie potrzebują ?
Kupiłam w sklepie zoologicznym gritt dla papużek i nasypałam wczoraj do jednego z pojemniczków na ziarno, może na to się skuszą
Kupiłam w sklepie zoologicznym gritt dla papużek i nasypałam wczoraj do jednego z pojemniczków na ziarno, może na to się skuszą

Marzenia jak ptaki szybują po niebie....
AnnaOj
AnnaOj